Vergeet de traditionele speeltuin

Spelen is voor iedereen en elke leeftijd. Voor je kind – maar ook voor jezelf – wil je een omgeving die uitdaagt, waarin je kind zich kan ontwikkelen en waarvan je weet dat het ook een veilige omgeving is. Natuurlijk hoort fouten maken ook bij het opgroeien van je kind, dus dat het eens struikelt, valt en zijn knie open haalt, hoort er nou eenmaal bij. Maar vaak zie je nog traditionele speelplekken, die weinig uitdagen of niet aantrekkelijk zijn. Dan maak je er natuurlijk ook geen gebruik van. Aan het ontwerp speeltuin mag dus best wat meer aandacht besteed worden.

Aandacht voor ontwerp
Wanneer je je eigen huis gaat bouwen, denk je na over het ontwerp en de inrichting. Ook je tuin krijgt voldoende aandacht. Bij openbare ruimten, zoals een speeltuin, verwacht je dan toch op zijn minst dezelfde aandacht? Maar wat weet je er al van? Er zijn diverse speeltoestellen en spelattributen, die ook bepaalde regelgeving met zich mee brengen. Denk alleen al aan de ondergrond of de afstand tussen speelfaciliteiten. Je weet hoe je eigen kinderen of kleinkinderen zich gedragen, dus je merkt al snel dat een fatsoenlijke speeltuin meer vraagt, dan alleen het installeren van een zandbak en klimtoestel.

Slimme ontwerpen van speeltuinen
Alles komt samen in een slim ontwerp, dat tot stand komt door met gebruikers, buurtbewoners, gemeente en leveranciers in gesprek te gaan. Een goed adviesbureau doet dit. De speeltuin brengt de buurt weer bij elkaar. Er kan niet alleen gespeeld worden, het vormt ook een sociaal verzamelpunt. Je kunt zelfs denken aan leerzame momenten, door een speeltuin bijvoorbeeld te combineren met een groentetuin of kleine dieren. Jouw kinderen leren de natuur te verzorgen en tegelijkertijd is er voldoende ruimte voor spel en plezier. Dat is de beste combinatie, toch?